Van Vulpen-orgel overgeplaatst naar Ahrweiler
In 1966 leverden de Gebr. van Vulpen een nieuw orgel aan de Immanuelkerk in Groningen. Dit orgel werd in 2021 verkocht aan de Evangelische Gemeinde in Ahrweiler. Het instrument is …
orgelmakers
Elbertse & Van Vulpen Orgelmakers staan voor een lange en rijke traditie in de orgelbouw. Twee bedrijven, het ene geworteld in de 19e eeuw, het andere groot geworden in de neo-barok. Samen met een enorme staat van dienst op het gebied van nieuwbouw en restauratie van historische orgels en met een gedeelde passie voor de nieuwste ontwikkelingen binnen het vakgebied.
Orgels van hoog artistiek niveau.
Ambachtelijk, zelf gemaakt. Van de allerbeste materialen, in ons eigen atelier.
Orgels met karakter; inspirerend, innovatief en duurzaam.
Op het moment is er binnen ons team plaats voor een
ORGELMAKER en ORGELSTEMMER
Bekijk de vacaturetekst.
Wegens uitbreiding van ons bedrijf zijn we per direct op zoek naar een ervaren
SECRETARESSE
16-24 uur per week (uren in overleg)
Bekijk de vacaturetekst.
Bij ons gebeurt alles in eigen huis: ontwerpen, gieten van orgelmetaal, het maken van pijpen (vitaal voor een eigen geluid), meubelmaken (orgelkassen), vervaardigen van windladen, regeerwerk en windvoorziening. Wij hebben dus een snelle levertijd. Bij onderhoud en restauratie geldt hetzelfde. Als wij iets vervangen, vervaardigen we de onderdelen zelf, in de stijl van uw instrument. We hebben een eigen opslag van hout, tin en lood.
Wij hebben veel geleerd van onze talrijke orgelrestauraties. De mooiste orgels blijken vaak te zijn ontstaan vanuit een eenduidige opvatting over klank en kwaliteit. Die eenheid willen wij ook realiseren in ons werk. Daarvoor moeten alle elementen van het bouwen of restaureren van een orgel optimaal met elkaar samenhangen. Hieronder beschrijven wij onze aanpak en werkzaamheden.
Wij hebben in ons 75-jarig bestaan veel ervaring opgedaan met restauratie. Daarbij werken we met groot respect voor het werk van onze voorgangers. We behandelen uw instrument als een waardevol integraal kunstwerk, dat is ontstaan door de creativiteit en vaardigheid van orgelmakers van alle tijden.
Samen met u ontwerpen we uw instrument. Het wordt zowel qua uiterlijk als qua klank afgestemd op de ruimte waar het moet staan. Elk nieuw orgel dat we maken is uniek.
Met goed onderhoud gaat uw orgel jaren langer mee. Wij hebben vakmensen in dienst die rijke ervaring hebben met het stemmen en repareren van allerlei orgels. U krijgt van ons eerst een quick scan, met overzichtelijk onderhoudsadvies. Vervolgens besluit u al dan niet tot onderhoud op maat.
Eerste mogelijkheid is een stembeurt. Wij stemmen volgens een oude en beproefde techniek, dus niet met een elektronisch apparaat. Telkens controleren wij de toon van een pijp door deze met een andere pijp te vergelijken. De orgelklank wordt daardoor stabieler. Pijpen blijven langer op stemming en gaan zo ook langer mee.
Een verdergaande keuze is ons groot onderhoud voor uw orgel. Bij deze ‘grote beurt’ maken we uw orgel grondig schoon, repareren tractuur, windvoorziening en pijpen en herstellen de intonatie waar nodig. Alles met respect voor de bouwer en makelij. Met zo’n grote beurt blazen we uw orgel nieuw leven in en kan het weer jaren mee.
Ons personeel bestaat uit specialisten, vakmensen die alles weten van metaal, hout, meubelmaken, intonatie, orgelontwerp en zo voort. Veel van hen zijn ook orgelliefhebbers, mensen die van orgelmuziek houden, of zelf orgelspelen. Zij weten hoe hun aandeel in uw instrument bijdraagt aan het klinkend resultaat. Dat geldt temeer voor onze onderhoudsmensen.
In 1966 leverden de Gebr. van Vulpen een nieuw orgel aan de Immanuelkerk in Groningen. Dit orgel werd in 2021 verkocht aan de Evangelische Gemeinde in Ahrweiler. Het instrument is …
Onlangs hebben wij het Assendelft-orgel van de Dorpskerk in Nootdorp opgeleverd na restauratie. Tussen 2017 en 2022 hebben wij gewerkt aan herstel van dit bijzondere instrument. Historische waarde Het instrument …
Het orgel uit Museum Arnhem heeft een plaats gekregen in concertgebouw Musis. Het instrument is rond 1842 door Kam en van der Meulen zeer waarschijnlijk gebouwd als salonorgel en later …