Nieuwbouw

Ontwerp

Samen met u ontwerpen we uw instrument. Het wordt zowel qua uiterlijk als qua klank afgestemd op de ruimte waar het moet staan. Ieder nieuw orgel dat wij maken is uniek.

Orgelkas

De orgelbehuizing is van groot belang voor de klank. De orgelkassen ontwerpen en maken we dan ook zelf. We werken vaak samen met gerenommeerde (beeldend) kunstenaars. Onze kassen worden van massief hout gemaakt. Vaak zijn ook andere gebruikte materialen hoogwaardig: bladgoud op frontpijpen, tinnen pijpen, fraai houtsnijwerk, zorgvuldige kleurstelling. Een Van Vulpen orgel heeft uitstraling. Het is een prachtig kerkmeubel.

Materialen

Wij werken uitsluitend met de beste materialen. Zo hebben wij een eigen opslag van massief hout, ook van exotische houtsoorten, zoals palm- en ebbehout. Ook houden wij onze eigen voorraad tin en lood aan.

Pijpen

Wij behoren tot de weinige orgelmakers die alle orgelpijpen nog zelf maken. Voor ons is het essentieel dat klinkende kern van het orgel gemaakt wordt volgens eigen opvattingen en kwaliteitseisen. We gieten zelf het orgelmetaal, brengen het op dikte, snijden het uit en solderen de pijpen. Van klein (1 voet, 30 cm) tot groot (16 voet, bijna 5 meter).

Mechaniek

Ook de verbinding tussen toets en pijp en de bediening van de registers vervaardigen wij zelf. We hebben een sterke naam opgebouwd met mechanische instrumenten met naar keuze staart- of balansklavieren. Maar wij restaureren en bouwen ook instrumenten met elektrische registertractuur.

Windvoorziening

U kunt door ons verschillende windvoorzieningen laten realiseren: continu of meer flexibel, dus met magazijn- of spaanbalg.

Intonatie

Afmetingen van de orgelpijp bepalen natuurlijk in eerste instantie de klankmogelijkheden. Maar door het zogenaamde ‘intoneren’ wordt die klank verfijnd en afgewerkt. Intoneren gebeurt in onze werkplaats en op de plek waar het orgel komt. De intonateur blaast de pijp aan, luistert, bewerkt de pijp, luistert opnieuw, enzovoort, tot de ideale klank is verkregen.