Ingebruikname Van Dam-orgel Oude Kerk Ede

In de afgelopen periode is het Van Dam-orgel in de Oude Kerk te Ede door ons gerestaureerd onder advies van Cees van der Poel.

De werkzaamheden betroffen de orgelkas, de windvoorziening, de windladen en het pijpwerk. Het orgel kreeg een nieuwe magazijnbalg in plaats van de ladebalgen van 1967. De windladen zijn ontdaan van het verende sleepsysteem uit hetzelfde jaar.

Een belangrijk element uit het concept van Van Dam is hersteld met het terugplaatsen van de Prestant 16’ van het Pedaal naar het Hoofdwerk. Het pijpwerk van de discant was nog in het front aanwezig en is opnieuw aangesloten. De in 1967 naar Quintadena 16′ omgewerkte Bourdon 16′ discant is weer in ere hersteld.

De Mixtuur van het Hoofdwerk uit 1967 is vervangen door een nieuw exemplaar in stijl van Van Dam. Door middel van een tweede knop kan de speler aan de Mixtuur enkele hoge koren toevoegen die daardoor neoklassiek kleurt, zoals in 1967.

Op het Bovenwerk is de Scherp vervangen door een ‘nieuwe’ Nasard 1⅓ en Terts 1⅗, samengesteld uit pijpwerk van de vulstemmen van 1967. Door het terugschuiven van pijpwerk kregen de Salicionaal, Salicet (1967: Prestant 4) en Quintfluit (1967: Nasard 1⅓) van het Bovenwerk hun oude karakter terug.

De klank van het orgel is herzien op basis van de nieuwe winddruk van 70 mm, waarbij met name de druk van het Hoofdwerk is verhoogd (was 56 mm). Het pijpwerk uit 1967 is waar nodig passend gemaakt bij de registers van Van Dam. De drie tongwerken van het Bovenwerk zijn wel enigszins in klankkarakter aangepast, het budget liet het niet toe gewenst ingrijpender maatregelen te nemen.

Het balkon, de orgelkas en ornamentiek zijn door De Jongh Schildersbedrijf BV uit Waardenburg opnieuw in de originele roomwitte kleurstelling geschilderd. Biezen en snijwerk zijn van nieuwe vergulding voorzien.

Van Dam-orgel Oude Kerk Ede | © foto Van Braak Fotografie

Presentatie

Op donderdag 29 april is het orgel gepresenteerd. De presentatie is via YouTube terug te kijken.

Adviseur Cees van der Poel en Adjan Smitsman (directeur Van Vulpen) geven een toelichting op de uitgevoerde werkzaamheden en dragen het instrument officieel over aan de kerkrentmeesters. Cees van der Poel en de beide organisten van de kerk, Leander van der Steen en René van Maastricht, geven een korte orgelbespeling. Ds J.M. Molenaar, predikant van de hervormde wijkgemeente Oude Kerk, houdt een meditatie.

Meer informatie op Orgelnieuws.nl