Van Vulpen-orgel Vredeskerk Veenendaal in gebruik genomen

Orgel Hervormde kerk Veenendaal
Van Vulpen-orgel Hervormde Kerk Veenendaal Foto: Jaap Jan Steensma

Op donderdag 1 oktober is het Van Vulpen-orgel in de hervormde Vredeskerk in Veenendaal in gebruik genomen. Het in 1961 gebouwde orgel is afkomstig uit de Utrechtse Marcuskerk.

Overplaatsing

De firma Gebr. Van Vulpen te Utrecht verzorgde de overplaatsing van Utrecht naar Veenendaal. Daarbij werd het orgel gereviseerd. Het orgel bleef grotendeels ongewijzigd. De orgelkas werd opnieuw geschilderd in een kleurstelling passend bij zijn nieuwe omgeving. Daarnaast werd de Nasard 1 1/3 vervangen door een Sesquialter II, waarbij het register in halfgeopende stand kan worden gebruikt als Nasard 2 2/3.

Ingebruikname en publiekspresentatie

De kerkelijke ingebruikname vond plaats op donderdag 1 oktober. Het orgel werd daarbij bespeeld door de plaatselijke organisten, die het instrument lieten horen in psalmbewerkingen en begeleiding van samenzang. Adjan Smitsman, directeur van Van Vulpen, gaf een toelichting bij de werkzaamheden. Op zaterdagmiddag 14 november wordt het orgel aan het publiek gepresenteerd. Daarbij zal adviseur Jaap Jan Steensma ingaan op de historie van het instrument en het stemmenpalet demonstreren. Het Van Vulpen-orgel is niet alleen in solo’s te beluisteren, er is ook gelegenheid het instrument zelf te bespelen. Meer informatie is te vinden op vredeskerkveenendaal.nl.

Dispositie

Hoofdwerk C-f3
Prestant 8
Roerfluit 8
Octaaf 4
Spitsfluit 4
Octaaf 2
Mixtuur IV-V
Dulciaan 16
Trompet 8

Rugwerk C-f3
Holpijp 8
Prestant 4
Roerfluit 4
Gemshoorn 2
Sesquialter II disc.
Scherp II-III
Kromhoorn 8

Pedaal C-f1
Subbas 16
Prestant 8
Fagot 16
Schalmey 4

Werktuiglijke registers
Koppeling Hoofdwerk – Rugwerk
Koppeling Pedaal – Hoofdwerk
Koppeling Pedaal – Rugwerk
Tremulant Rugwerk

Bron: orgelnieuws.nl
Foto: Jaap Jan Steensma