‘Sweelinck-orgel’ weer in oude glorie

Op 9 maart is het orgel van de Grote Kerk in Wijk bij Duurstede weer in gebruik genomen. Dat gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in de kerk. Wim Diepenhorst en Pim Schipper bespeelden het door ons gerestaureerde instrument. Wij hebben het daarbij in de middentoonstemming gezet. Tijdens de bespeling bleek hoe authentiek 16e en 17e eeuwse orgelmuziek in deze stemming klinkt. Het orgel is een uniek klankmonument. Het voert luisteraars als het ware terug in de tijd van Scheidt en Sweelinck. Het is omstreeks 1615 gebouwd door Albert Kiespenning, die verschillende keren contact had met Sweelinck over door hem gemaakte instrumenten, bijvoorbeeld in Dordrecht en Harderwijk. Het orgel heeft in de loop der tijden gedaantewisselingen ondergaan. Zo werd in de negentiende eeuw het borstwerk omgebouwd tot rugwerk. Onze firma bracht het orgel bij een restauratie in 1980 terug in de toestand van begin achttiende eeuw. Nu is ook de stemming van het orgel aangepast aan het oorspronkelijke karakter. Daarbij is de toonhoogte a 415 Hz gehandhaafd. Vanwege deze stemming zijn delen van het pijpwerk en de intonatie aangepast. De middentoonstemming is een ongelijkzwevende stemming, waarin vooral de tertsen zuiver klinken. Het orgel in Wijk bij Duurstede mag nu met recht (weer) een ‘Sweelinck-orgel’ genoemd worden. Op de foto hieronder van links naar rechts Adjan Smitsman (directeur Van Vulpen), Pim Schipper en Wim Diepenhorst (bespelers tijdens de ingebruikname).