Bätz-orgel Woerden weer in gebruik genomen

Op 8 juni 2019 werd het door ons gerestaureerde Bätz-orgel van de Petruskerk te Woerden weer in gebruik genomen.Het instrument is in 1768 gebouwd door Johann Heinrich Hartmann Bätz. In 1969 herstelden wij het instrument in de oorspronkelijke toestand. Zo’n vijftig jaar later was het orgel weer toe aan restauratie van bepaalde onderdelen. We herstelden nu onder meer de balgen, inclusief de oude getreden windvoorziening. Ook de windladen werden hersteld. Daarnaast werd de toonhoogte verlaagd naar de oorsprongelijke stemhoogte. Alle pijpen zijn daarvoor uit het orgel gehaald en stuk voor stuk verlengd. De frontpijpen zijn verstevigd omdat deze door afschrapen en polijsten in het verleden te dunne wanden gekregen hadden. Aan de hand van oude steminrichtingen in het front kon worden vastgesteld dat het orgel destijds door Bätz in een middentoonsstemming is gebouwd. In verband met het liturgisch gebruik van het instument, is nu de keuze gemaakt voor een Kirnberger-III-stemming.

 Dispositie:

Hoofdwerk [II] C-d3Rugwerk [I] C-d3Pedaal C – d1Werktuiglijke registers
Prestant 16′Prestant 8′Bordon 16′Copling RW-HW
Baardpijp 8′Holpijp 8′Prestant 8′Copling (hw-rp)
Roerfluijt 8′Octaaf 4′Octaaf 4′Copling Ped (ped-hw)
Quintadeen 8′Fluijt 4′Fagot 16′Trambland tot Voxhumana 8’ (hw)
Octaaf 4′Nasaat 3′Trompet 8′Trambland Ruxpositief
Fluijt 4′Superoctaaf 2′ drie afsluitingen
Quint 3′Flageolet 1 1/2′ Wind uytlating
Octaaf 2′Mixtuur 3-6 st.
Nagthoorn 2′Cornet 4 st. (discant)
Mixtuur 4-8 st.Trompet 8′
Trompet 8′
Voxhumana 8