Musis Arnhem heeft weer een orgel

Het orgel uit Museum Arnhem heeft een plaats gekregen in concertgebouw Musis.

Het instrument is rond 1842 door Kam en van der Meulen zeer waarschijnlijk gebouwd als salonorgel en later voorzien van een pijpenfront. Het werd in 1968 door Leeflang gerestaureerd. Het orgel hing sinds 1931 in de koepel van Museum Arnhem. In het Museum werd het instrument nauwelijks gebruikt, waardoor het niet tot zijn recht kwam. Museumdirecteur Saskia Bak wilde voor de verbouwing van het museum van het orgel af. Het is daarom op initiatief van Hans Verbugt van Musis en stadsorganist Johan Luijmes verplaatst naar de balkonzaal van Musis Arnhem, waar het wonderwel aansluit bij het interieur.

Dispositie:

Hoofdwerk Bovenwerk Pedaal
Bourdon 16 Discant Holpijp 8 aangehangen
Prestant 8 Fluit 4
Bourdon 8 Fluit 2 Discant (1968)
Octaaf 4
Fluit 4
Octaaf 2
Mixtuur 3 st. B/D (1968)

Manuaalkoppel